NATOEPA  

Rezumatul proiectului:

Proiectul NATOEPA propune crearea unui parteneriat care sa dezvolte activitati de cercetare-dezvoltare complexe prin care sa fie elaborate noi materiale avansate nanostructurate cu organizare texturala controlata de tip LDH. Aceste materiale vor fi testate in rezolvarea unor probleme de protectia mediului la agentii economici ai parteneriatului: S.C. OLTCHIM S.A.  Ramnicu Valcea - una dintre cele mai mari companii de produse chimice din  Europa de Est - si S.C. CHEMIX S.R.L. Bucuresti. Reteaua proiectului - formata din cercetatori, cadre didactice si ingineri de la doua universitati, un institut de cercetare-dezvoltare si cei doi agenti economici - sinergizeaza eforturile, experienta, cunostintele si infrastructura partenerilor sai in scopul elaborarii de formulari  ieftine de nanostructuri LDH cu proprietati texturale impuse - care sa fie testate si utilizate ca adsorbanti si / sau catalizatori in procedee de indepartare a unor compusi poluanti, cu toxicitate ridicata (compusi organici volatili (COV) si a surfactantilor anionici din apele ce rezulta in urma spalarii cu detergenti la utilizatorii casnici sau industriali). Organizarea texturala si caracteristicile fizico - chimice ale materialelor nanostructurate LDH vor fi studiate ca o functie de performantele lor in aplicatiile - test de adsorbtie si cataliza.

Prin rezultatele sale privind:

▪ controlul organizarii texturale a materialelor nanostructurate,

▪ aplicatii in dezvoltarea de tehnologii ieftine si performante pentru indepartare unor agenti toxici si poluanti,

▪ promovarea rezultatelor cercetarii romanesti la nivel international,

▪ formarea de tineri cercetatori,

acest proiect poate avea un impact direct in elaborarea de noi nanostructuri cu proprietati avansate, reducerea poluarii in industria chimica si crearea de tehnologii "mai curate", protectia mediului inconjurator si indeplinirea normativelor  privind emisiile de compusi toxici si volatili ai Comunitatii Europene la agentii economici.

 

Relevanta proiectului:

Proiectul NATOEPA propune crearea  unui parteneriat format din cercetatori si cadre didactice de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" din Iasi (CO), Universitatea Bucuresti (P1), S.C. OLTCHIM S.A., Ramnicu Valcea (P2), Institutul National de C-D pentru Metale Neferoase si Rare (P3) si Societatea CHEMIX SRL, Bucuresti (P4)  care sa dezvolte activitati de cercetare-dezvoltare comune avand  urmatoarele obiective:

  1. dezvoltarea unor tehnologii "curate" prin adsorbtia si cataliza, pe materiale nanostructurate, a unor compusi toxici si poluanti (e.g. compusi organici volatili, surfactanti anionici).

  2. contributii la protectia mediului, conform normativelor Comisiei Europene, prin studii si cercetari ale unor probleme de mediu ale P2 si P4.

  3. dezvoltarea unor materiale avansate, de tip LDH, ca nanostructuri cu organizare texturala controlata care protejeaza mediul inconjurator prin procese legate atat de sinteza cat si de aplicatiile lor.

Scopul proiectului:

Proiectul are scopul de a dezvolta o clasa de materiale avansate nepoluante, de tip argile anionice LDH, ca noi nanostructuri cu o organizare texturala controlata. Organizarea texturala va fi utilizata ca parametru pentru dezvoltarea la aceste materiale de proprietati de adsorbtie si/sau catalitice performante in procese de inlaturare a unor compusi toxici si  poluanti din apele de spalare casnice sau industriale (e.g. surfactantii din solutiile de detergenti ce rezulta la spalare) si a unor compusi organici volatili (COV) cu grad de toxicitate ridicat si obtinerea de tehnologii "mai curate".