Numar vizitatori:
Cristale lichide

Spre deosebire de marea majoritate a materialelor, care prezinta trei stari de faza (solida, lichida si gazoasa), cristalele lichide prezinta o a patra stare de faza distincta, situata intre starile de faza solida si lichida. Starea de cristal lichid este singura care imbina doua proprietati fundamentale ale materiei: ordinea si mobilitatea. Cercetarile grupului in acest domeniu au inceput in anul 1990, fiind abordate mai intai cristalele lichide polimerice cu mezogeni in catena principala. Utilizand metoda catalizei cu transfer interfazic, s-au sintetizat polieteri si poliesteri cu diferite arhitecturi si flexibilitati, principalul tip de grupare mezogena investigat, fiind azobenzenul. Acesta prezinta drept particularitate principala, posibilitatea de a exista in doua configuratii diferite: una liniara, simetrica si stabila din punct de vedere energetic (izomerul trans) si una asimetrica, cu o geometrie franta, aflata intr-o stare metastabila (izomerul cis).


Trecerea din configuratia trans in configuratia cis se poate realiza prin iradiere UV, procesul de fotoizomerizare fiind complet reversibil, sub actiunea luminii vizibile sau activat termic. Atunci cand grupele azobenzenice se afla in catena principala sau laterala a unui polimer, modificarile configurationale ale acestora, induc schimbari severe la nivelul intregului lant polimeric, insotite de rearanjari la nivel supramolecular. Pana in momentul de fata, in cadrul grupuli s-au obtinut peste 1.500 de polimeri, pe baza carora s-au stabilit corelatii intre capacitatea de ordonare a sistemului si geometria lantului, flexibilitatea acestuia, respectiv intensitatea interactiunilor inter-catenare. Strategia de sinteza s-a bazat pe conectarea diferitelor tipuri de bisfenoli, prin intermediul unor spatiatori hidrocarbonati de diferite lungimi. O atentie speciala a fost acordata spatiatorului de tip oxetanic, datorita caracterului semi-flexibil imprimat catenei de baza.



In functie de natura bisfenolului conectat in catena de baza, spatiatorul de tip oxetanic poate induce o dezvoltare aproximativ elicoidala sau liniara (zig-zag) a catenei, procesul de ordonare avand loc la nivelul intregului lant.

Relativ recent, impreuna cu Prof. Dan Scutaru, a fost abordata si problematica sintezei cristalelor lichide hetro-organice mic moleculare. Particularitatea acestor sisteme, a constituit-o prezenta in molecula a grupelor de tip ferocen, grupe care induc sisteme de ordonare speciale


Back to the Top

Contracte:
Adrese utile:

Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului Catedra de Polimeri Naturali si Sintetici
Bd. Mangeron 71, 700050-Iasi, Tel: 0232 278680, Fax: 0232 271311, http://www.ch.tuiasi.ro
Webdesign by
Razvan